Bestuurskamer UMCG kreeg historisch servies terug

Bestuurskamer UCMG 2019, met op achtergrond de servieskast.
© Stichting Huizinga Meubel Nederland
Op initiatief van de Stichting Huizinga Meubel Nederland en in nauwe samenwerking met de afdeling Kunstzaken van het ziekenhuis is de historische servieskast in de bestuurskamer uit 1903 opnieuw ingericht. De originele objecten die ooit in de kast stonden, maar waarvan geen kop en schotel bewaard zijn gebleven, zijn vervangen door authentieke replica's.
De bestuurskamer werd in 1903 opgeleverd als onderdeel van de nieuwbouw van het Academisch Ziekenhuis. Tijdens de verbouwing in de jaren negentig werd de kamer verplaatst van haar oorspronkelijke locatie boven het oude poortgebouw naar haar huidige plek. Bij deze verhuizing is de ruimte zorgvuldig gereconstrueerd. Het bestuur en de directie van het UMCG herkenden het cultuur- en kunsthistorische belang van de vergaderkamer, wat heeft geleid tot deze heropbouw.

Bestuurskamer UMCG Uit ‘Catalogus meubelfabriek Nederland’ 1903.
Collectie; Stichting Huizinga Meubel Nederland
In 2017 bracht onderzoek van de stichting aan het licht dat de bestuurskamer is vervaardigd door de Groningse meubelfabriek ‘Nederland’ van J.A. Huizinga (1861-1937). Deze fabriek was actief in de stad Groningen van 1889 tot 1999. Hierdoor krijgt de kamer een extra Groningse dimensie: niet alleen was de opdrachtgever afkomstig uit Groningen, maar ook is het meubilair gemaakt door een Groningse meubelfabrikant.
Een bijzondere toevoeging aan de kamer is de servieskast, die oorspronkelijk gevuld was met porselein en glaswerk voor gebruik in de ruimte. De stichting had als doel de kast opnieuw te vullen met serviesgoed dat qua stijl en periode overeenkwam met het oorspronkelijke interieur. Hiervoor werd samengewerkt met erfgoedinstellingen, verzamelaars en handelaren om passende stukken als bruiklenen of schenkingen te verwerven.
Er is helaas geen documentatie bewaard gebleven over de oorspronkelijke inhoud van de kast, en oude foto’s van de bestuurskamer bieden slechts beperkt inzicht. Zelfs bij vergroting blijven de objecten onduidelijk en lastig te identificeren. Daarom richtte de stichting zich op serviesgoed dat aansloot bij de bouwperiode van de kamer en het verhaal van Huizinga, om zo de historische uitstraling van de ruimte te versterken.
Om dit doel te bereiken, werd een inventarislijst opgesteld waarmee potentiële schenkers en bruikleengevers benaderd werden. Er is geen strikte deadline voor het inrichten van de kast; het project zal geleidelijk vorm krijgen. Bezoekers kunnen dit proces van dichtbij volgen, aangezien een rondleiding door de bestuurskamer, op aanvraag, deel uitmaakt van het programma.
Bron: De Erfgoedstem (26 juni 2019 - bewerking)